Liikunnanprofessori Juan Carlos Ceriani Uruguaysta perusti lajin Futsal vuonna 1930. Sinä aikana kaupungit olivat ylikansoitettuja ja niissä oli pulaa jalkapallokentistä ja se oli yksi syy miksi tämä laji keksittiin. Futsal urheilusta tykättiin juuri sen takia että sitä pystyi pelaamaan pienemmällä pinnalla.

Sanaa futsal käytetään kaikkialla maailmassa, ja se tulee espanjankielisten ja portugalilaisten sanojen yhdistelmästä jalkapallo, futbol/futebol ja espanjankielisen sanasta halli, Sala.

Useat jalkapalloilun suuret tähdet ovat kertoneet kuinka tärkeä futsal oli heidän uran alussa. Futsal on näille tarkoittanut niin paljon koska ne ovat lajissa esimerkiksi oppineet miten selviytyä ahtaista ja tiukoista tilanteista. Lisäksi lajissa saa paljon enemmän pallo kosketuksia kuin jalkapallo-ottelun aikana.

Tietoa futsalista:

Peliaika: peli koostuu kahdesta 20 minuutin puolikkaasta, ja sitä pelataan tehokkaalla peliajalla.

Pelaajien lukumäärä: futsalissa pelaa vastakkain kaksi joukkuetta. Joukkue koostuu maalivahdista ja neljästä kentällä olevasta kenttäpelaajasta sekä enintään yhdeksästä vaihtopelaajista.

Vaihdot: säännöt sallivat vapaita vaihtoja vaihtoalueella.

Pelikenttä: 40 x 20 metriä parketilla tai urheilulattialla (modernimmalla muovipinnoitteella).

Maalin koko: 3×2 metriä

Pallo: futsalpallo on jalkapalloa hieman pienempi (koko 5) ja vähemmän kimmoisa. Peliä pelataan jalkapalloon verrattuna huomattavasti pienemmällä ja kovapintaisella kentällä, perinteisesti parketilla tai modernimmalla muovipinnoitteella.

Tuomari: kaksi tuomaria johtaa ottelua kentällä ja kolmas tuomari kentän ulkopuolella. Kentän ulkopuolella löytyy myös kellontarkastaja.

Pelin alku: palloa on liikuteltava neljän sekunnin sisällä. Erotuomari laskee sekunnit yhden käden sormien avulla. Sivulinjalla peli alkaa jaloilla.

Time-out: joukkueella on käytettävissä korkeintaan minuutin pituinen aikalisä pelijaksoa kohden.

Kertyneet vapaapotkut: kaikki vapaapotkut lasketaan. Joukkueen kuudennen vapaapotkun jälkeen, jokaisessa puolierässä ja kaikki sen seuraavissa vapaapotkuissa, joukkueelle myönnetään rangaistuspotkun 10 metristä.

Rangaistus: Joukkue joka saa rangaistuksen joutuu pelaamaan ilman yhtä pelaajaa kahden minuutin ajan. Jos vastustajajoukkue saa maalin rangaistuksen aikana rangaistuksessa oleva joukkue saa ottaa yhden pelaajan takaisin kentälle, mutta se pelaaja ei saa olla se joka rangaistuksen sai. Rangaistukset ovat henkilökohtaisia ja kestävät pelin loppuun saakka.

Jotain, joka on myös nykypäivän futsalissa, on luotettavat vedonlyöntipalvelut. Se saa enemmän ja enemmän urheilua, ja se vain paranee. Muun muassa löydät suurimmat kertoimet Euroopan suurimmista myyntijoukoista suurissa vedonlyöntipaikoissa, kuten Bet365, Williamhill, Paddy Power ja muut. Jokaiselle ottelulle on myös yhä useampia valintoja vastausten tulosten lisäksi. Voit laittaa panoksesi pelin tavoitteiden lukumäärään, puoliaikaiseen pisteeseen ja pelata tasoituspeliä.

Sijainnit

Maalivahti: maalivahti saa koskettaa palloa, koskee sekä jalka- että käsikosketuksia, ainoastaan kerran korkeintaan neljän sekunnin ajan kentän omalla puoliskolla aina yhtä hyökkäystä kohden. Vastustajan puoliskolla maalivahti voi vapaasti osallistua peliin kenttäpelaajan tavoin.

Libero: libero sijoittuu kenttäpelaajista alimmaksi. Puolustajan pääasiallinen tehtävä on varjella omaa maalia mutta myös ohjata oman joukkueensa peliä.  Pohjapelaajalta edellytetään hyvää pelikäsitystä, taktista silmää ja varmuutta pallollisessa pelissä.

Laituri: laituri pelaa sekä hyökkäyksen että puolustuksen tukena riippuen siitä, kummassa päässä pallo on. Laiturin rooliin kuuluu paljon juoksemista ylös ja takaisin alas. Kokonaisvaltaisen pelaamisen lisäksi laitapelaajan roolissa korostuu pallon kuljettaminen ja vastustajan pelaajien haastaminen 1v1 tilanteissa.

Pivot: pivon rooliin kuuluu pysytellä lähellä vastustajan maalia ja tarjota joukkuetovereilleen syöttömahdollisuuksia ja kamppailla pallosta vastustajan puolustajien kanssa. Pivot osallistuu joukkueensa puolustuspeliin prässäämällä vastustajan pallollista pelaajaa.

Lentävä maalivahti: Ulkopelaaja, joka sääntöjen mukaan voi vaihtaa maalivahdin kanssa. Tarkoitus on luoda numeerinen ylivoima hyökkäyspeliin.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here